Licht maakt het verschil in succesvol ondernemen

Een bekend en vervelend fenomeen op de werkvloer is die rsi-arm, dat een stoel of bureau niet op de juiste hoogte staan, met rug-en nekklachten als gevolg. Vervolgens wordt vaak gezorgd voor verstelbaar meubilair. Dan hebben we nog menig werknemer die met hoofdpijnklachten en concentratieproblemen op de arbeidsplek werkt.

Met z’n allen werken we vaak stug door, gaan misschien naar de huisarts, melden ons uiteindelijk ziek en soms eindigt dit in langdurig ziekteverzuim. Hebben we er ooit bij stil gestaan dat heel veel van deze dingen op te lossen zijn met licht?

Ergonomie in het licht

Oftewel ergonomie heeft niet alleen te maken met een goede bureaustoel, maar ook met het juiste licht. Immers ergonomie op de werkvloer is dat voorwerpen en apparaten op zo’n manier gemaakt zijn om de veiligheid, de gezondheid, het comfort en de efficiency van mensen te bevorderen. Zoals een bureau of werkbank de juiste hoogte heeft, zo moet ook het licht juist afgesteld zijn.

Goed licht verdient zich terug in 5 winstmakers

Wil je graag dat jouw klanten en partners ook met het juiste licht werken? Zodat ze hoger scoren op productiviteit, gezondheid, welzijn, comfort en veiligheid? Lees dan vooral verder, want we helpen je graag op weg met de volgende pijlers:

 1. Goede verlichting = meer productiviteit 
  Wanneer jij in een ruimte werkt die goed verlicht is, werk je prettiger en verzet je meer werk. Je wordt immers niet afgeleid door (onzichtbaar) trillend licht. Wanneer licht trilt, heeft dit invloed op ons concentratievermogen en doet hoofdpijn en vermoeidheid vaak zijn intrede. Het is dus logisch wanneer licht goed is afgesteld, de werkproductiviteit omhoog gaat. Ook heeft hetzelfde licht voor een werknemer van 20 of voor een werknemer van 60 jaar een hele andere impact. De lichtbehoefte is namelijk per leeftijdsgroep anders. Wanneer je hier rekening mee houdt, krijg én houd je gezonde en productieve werknemers.
 2. Goede verlichting = gezondheid
  De juiste lichtweergave op de werkplek creëert een ‘gezonde look’ en daardoor voelen we ons prettiger. Daarnaast zorgt een passende weergave ook voor een stabiel oogbeeld. Hierdoor ontstaat een lager ziekteverzuim. Natuurlijk speelt het lichtniveau ook een rol in onze gezondheid. Is dit niveau te laag, dan gaat men vaker naar voren leunen om het beeldscherm beter te kunnen lezen. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan.
 3. Goede verlichting = welzijn
  Licht stuurt signalen door naar de biologische klok. Deze regelt de ritmes van veel lichaamsprocessen. Onder andere de stofwisseling, lichaamstemperatuur en hormonenhuishouding. Deze ritmes zijn essentieel voor ons welbevinden. Wanneer het licht bijvoorbeeld te fel is of er is te weinig licht, dan worden deze ritmes verstoord. Met als gevolg bijvoorbeeld brandigere ogen, spanning in schouders, stress, slaapstoornissen of zelfs depressie.
 4. Goede verlichting = comfort
  Wanneer er sprake is van goede verlichting, dan ontwikkel je comfort. Je maakt daarmee korte metten met:

  • hoofdpijn of een ‘zwaar hoofd’
  • oogvermoeidheid
  • nek- en schouderklachten
  • geïrriteerde of branderige ogen
  • hinderlijke contrasten
  • hinderlijke spiegelingen
  • hinder door flikkering van lichtbronnen
 5. Goede verlichting = veiligheid
  Geen onnodig risico lopen op ongevallen op de werkvloer, omdat je alles goed verlicht hebt. Goede verlichting betekent in deze context ook dat het kunstlicht de veiligheids- en gezondheidssignalering niet wijzigt of beïnvloedt.

Bron: lichtwerkt.nl